Murare

20676808226_4f62fc987f_o.jpg

Murare är ett av de allra äldsta byggyrkena. Byggteknik och material har förändrats, men murarens hantverksskicklighet är oumbärlig i nästan all husbyggnadsverksamhet. För de mesta arbetar muraren med tegel och lättbetong, men även putsning med olika sorters teknik är en väsentlig del av yrket. Det är ett hantverk som kräver stor yrkesskicklighet.

Du utför putsning med olika sorters bruk som sprutas eller läggs på för hand. En del murare utför även inredningsjobb, t.ex. väggar av tegel eller puts och murverk för spisar. Du kan också arbeta med stuckatur. Stuckatören arbetar med dekorationslister av gips vid taket och tillverkar takrosetter. Detta är ett avancerat jobb som kräver vidareutbildning.

Många murare väljer att specialisera sig inom mureri eller putsning.

Hur blir man murare?

På gymnasieskolans treåriga byggprogram finns inriktningen ”Husbyggnad”. I början är studierna inriktade på kärnämnena men efterhand blir det mer praktik. Den första tiden är ganska lika för alla inriktningar inom byggprogrammet. På så sätt kan du få prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

Första året läser du traditionella skolämnen varvat med grundläggande praktik. Andra och tredje året varvas teori och praktik, både i skolan och på arbetsplatser. Därefter får du utbildning som lärling, med lärlingslön, på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år.

Efter din utbildning som lärling är du redo för yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt prov får du ditt yrkesbevis.

Läs mer: www.byn.se/vaegen-till-ditt-yrkesbevis/yrken-i-var-bransch-2/murare-3

Senast uppdaterad juni 2017 av Henry Cohen

Hitta yrkesutbildningar:
  Yrkesporträtt
  – Det har varit lätt att få jobb. Jag fick min första anställning dagen efter att jag slutade gymnasiet, säger hon.
  Yrken & roller - Murare - ctl00_cph1_portrait_pg50_exportimg
  Carolin Flink, 26
  Läs hela
  Vill du veta mer?
  08 698 58 00
  E-post:
  För skolor: